Atentie la trigliceride in timpul sarcinii


ScienceDaily (20 septembrie 2010) – O  talie mare şi un  nivel ridicat de trigliceride sanguine  la femeile gravide ar putea fi un element de depistare timpurie pentru diabetul  gestational, conform unui studiu publicat in CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

Diabetul gestational este o problemă importantă de sănătate publică, cu efecte  potenţial negative asupra femeilor şi copiilor lor, in timp ce  testele  pentru a diagnosticarea acestuia  sunt costisitoare, consumatoare de timp şi neplăcute pentru femeile gravide. De asemenea, rezultatele nu sunt disponibile  decat până relativ târziu în timpul sarcinii, la aproximativ şase luni. Studiile anterioare au demonstrat că obezitatea inainte de sarcina, este legată de un risc crescut de diabet gestational. E nevoie de o depistare timpurie, de un  screening simplu, in conditiile actuale cand se constata o tendinta  de creştere a obezităţii în întreaga lume.

Într-un studiu efectuat  la  Spitalul Chicoutimi din Quebec, Canada pe un lot de  144 de femei de 40 de ani de , cercetatorii au descoperit că o talie crescută şi un nivel ridicat de trigliceride au fost legate de un nivel mai ridicat intoleranţă la glucoză în timpul sarcinii  si mai  târziu. 

„Am descoperit ca prezenţa simultană a obezităţii abdominale şi hipertrigliceridemia în primul trimestru este asociată cu un risc semnificativ ,crescut de intoleranţă la glucoză , mai târziu, în timpul sarcinii”, scrie dr. Diane Brisson,  de la Universitateadin  Montreal şi  Spitalul Chicoutimi 

„Măsurarea circumferinta taliei, si screening-ul  trigliceridelor în primul trimestru de sarcină poate fi util în depistarea  precoce  a diabetul gestational,” a dost concluzia  autorilor.

 sursa ScienceDaily din (20 septembrie 2010)


Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *